Nie masz pomysłu na śniadanie? Skorzystaj z szybkiego i łatwego przepisu na placki bananowe, które zaskoczą Ciebie i Twoje dziecko. Bez laktozy, bez glutenu.
Kuchnia jest takim magicznym miejscem, które ujawnia naszą duszę odkrywcy i zachęca do eksperymentowania. Czasem takie niewinne próby mogą przynieść naprawdę zaskakujące rezultaty. Jeśli masz ochotę na szybkie śniadanie, przy czym starasz się dbać o linię, wypróbuj przepis na dwuskładnikowe placki bananowe.
Składniki:
1 średni banan
2 całe jajka
Przygotowanie:
- Banana i jajka zblenduj na gładką masę.
- Na posmarowanej tłuszczem patelni rozlej niewielkie kółka.
- Smaż do zarumienienia na jednej, potem na drugiej stronie.
I gotowe!
Kaloryczność:
Jajko kurze – ok. 85 kcal
Średni banan – ok. 115 kcal
Oliwa z oliwek – łyżeczka – ok. 40 kcal
Całość: 325 kcal
Uwagi:
- Placki bananowe możesz urozmaicić i sprawić, by były bardziej sycące, dodając do „ciasta” 2 łyżki płatków owsianych (dodatkowo ok. 80 kcal).
- Do gotowego śniadania możesz podać z domową konfiturą, dżemem lub z miodem.
- Placki doskonale smakują z suszoną żurawiną.
- Jeśli nie wyjdą Ci placki - przerób je na jajecznicę ;)
- Najlepiej smażyć na patelni do naleśników - najłatwiej przewrócić je na drugą stronę.
- Wybaczcie zdjęcia... Mało profesjonalnie, ale trudno - podziwiam ludzi, którzy potrafią wyciągnąć z jedzenia kwintesencję smaku na fotografii...
Eksperymentuj i koniecznie podziel się swoimi rezultatami.