niedziela, 8 listopada 2015

4 sposoby na awokado - sprawdzone przepisy


Awokado zyskuje w Polsce coraz większą popularność - nie jest już tajemniczym, egzotycznym owocem - dziś można dostać awokado w każdym markecie. Chociaż jest dość kaloryczne (160 kcal na 100 g), warto wprowadzić je do swojej diety, w której niezbędne są zdrowe tłuszcze. Kupiłaś awokado i nie wiesz, co z nim zrobić? Polecam 4 sprawdzone przepisy na awokado. 


Awokado ma delikatny i można śmiało orzec - raczej mdły smak. Nie brzmi to zachęcająco, prawda? Nic bardziej mylnego! To właśnie ta nieinwazyjna natura awokado pozwala na jego szerokie wykorzystanie w Twojej kuchni - stanowi doskonałą bazę dla prostych i zaskakujących potraw. Co zrobić z awokado?

Awokado zamiast masła

Zacznij dzień od zdrowego tłuszczu. Awokado doskonale sprawdza się na kanapkach - warto zatem zastąpić masło właśnie tym dodatkiem. Owoc rozgnieć widelcem (dojrzały powinien szybko zamienić się w gładką masę), rozsmaruj na chlebie, połóż ulubione dodatki i gotowe. Awokado doskonale smakuje z pomidorem i solą - niczego więcej do szczęście nie potrzeba.

co zrobić z awokado?



Koktajl (smoothie) z awokado

Lubisz koktajle owocowe? Te przygotowane w domu, spożyte zaraz po treningu, smakują wyśmienicie. Awokado, ze względu na swoją kremową konsystencję, może stanowić doskonały dodatek do koktajlu, który zyska na jedwabistości. Eksperymentuj śmiało! Jeśli jednak nie wiesz, od czego zacząć lub nie masz pomysłu, możesz wykorzystać poniższy przepis:

Składniki:

1/2 awokado
1 średni banan
1 mały jogurt naturalny (lub: maślanka, mleko krowie, sojowe, ryżowe, migdałowe itp.)
Porządna garść szpinaku 

Blenduj i zabij głód, ciesząc się równocześnie doskonałym smakiem. 

Awokado na ostro: guacamole

Awokado stanowi doskonałą bazę dla dipów. Świetnie sprawdza się jako szybka, ale wykwintna przekąska na domowej imprezie. Podane z pokrojoną bagietką na pewno zachwyci Twoich gości - Tobie zaoszczędzi nużącego stania przy garach.

Składniki:

1 dojrzałe awokado
3 ząbki czosnku
Sok z połówki limonki (ew. z 1/4 cytryny)
Sól do smaku

Opcjonalnie: drobno pokrojony pomidor lub cebulka, chilli.

Przygotowanie:

1. Awokado rozgnieść w miseczce widelcem.
2. Dodać starty czosnek.
3. Wycisnąć sok z limonki, doprawić solą i ew. chilli.
4. Wymieszać i gotowe.

Co zrobić z awokado?


Uwagi: awokado szybko czarnieje (nie wygląda wówczas apetycznie), istnieje jednak sposób na zatrzymanie procesu utleniania. Do miseczki z pastą wrzuć pestkę - oszukane awokado będzie  "myślało", że nadal znajduje się w skórce - nie traci wtedy swego koloru.

Awokado na słodko: krem czekoladowo-bananowy

Masz ochotę na coś słodkiego? Krem czekoladowo-bananowy z awokado przygotujesz w kilka minut. Jego jedwabista konsystencja z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. I, co równie ważne, może zastąpić Nutellę na dziecięcej kanapce.

Składniki:

1 dojrzały banan
1 dojrzale awokado
10 daktyli
1 łyżeczka miodu
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wcześniej wrzątkiem - miękkie łatwiej zmiksować.
2. Obrane awokado blenduj na gładką masę z pozostałymi składnikami i gotowe.

Uwagi: 
  • Możesz zrezygnować z miodu, jeśli uznasz, że mus jest wystarczająco słodki,
  • Nie masz daktyli? Żaden problem! Możesz pominąć je w przepisie - słodycz banana i miodu będą wystarczające

.