Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest idealnym rozwiązaniem na imprezy. Jej przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę - nie wymaga długotrwałego krojenia, szatkowania czy mieszania. Zrób szybką sałatkę i skup się na swoich gościach .
Składniki (dla 2 osób):
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ugotowane jajka
- 1/3 małego słoiczka majonezu (lub więcej - wedle uznania)
- 100 g sera żółtego
- Ewentualnie pieprz do smaku
- Można pokusić się o dorzucenie ogórka konserwowanego, smak będzie bardziej wyrazisty
Przygotowanie:
- Jajka ugotować i ostudzić; oddzielić żółtka od białek.
- Białka pokroić na drobne kawałeczki.
- Tuńczyka odsączyć.
- Ser zatrzeć (najlepiej na grubych oczkach)
- Układać warstwowo: białko, tuńczyk, ser, majonez, itd.
- Na koniec posypać majonez (przedostatnią warstwę sałatki) pokruszonym w palcach żółtkiem.
I gotowe!
Kaloryczność:
Jajka - 150 kcal
Tuńczyk (puszka) - 100 kcal
Ser żółty - 350 kcal
Majonez (2 łyżki Hellmann's lekki) - 170 kcal
Łącznie: ok. 780 kcal
Uwagi:
- Do sałatki można dorzucić kukurydzę.
- Tuńczyka można zamienić na wędzonego kurczaka.
- Sałatki najlepiej dodatkowo nie dosalać.