piątek, 20 listopada 2015

Szybka sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka na imprezę

Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest idealnym rozwiązaniem na imprezy. Jej przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę - nie wymaga długotrwałego krojenia, szatkowania czy mieszania. Zrób szybką sałatkę i skup się na swoich gościach .




Składniki (dla 2 osób):

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ugotowane jajka
  • 1/3 małego słoiczka majonezu (lub więcej - wedle uznania)
  • 100 g sera żółtego
  • Ewentualnie pieprz do smaku
  • Można pokusić się o dorzucenie ogórka konserwowanego, smak będzie bardziej wyrazisty

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować i ostudzić; oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka pokroić na drobne kawałeczki.
  3. Tuńczyka odsączyć.
  4. Ser zatrzeć (najlepiej na grubych oczkach)
  5. Układać warstwowo: białko, tuńczyk, ser, majonez, itd.
  6. Na koniec posypać majonez (przedostatnią warstwę sałatki) pokruszonym w palcach żółtkiem.

Szybka sałatka warstwowa

I gotowe!

Kaloryczność:

Jajka - 150 kcal
Tuńczyk (puszka) - 100 kcal
Ser żółty - 350 kcal
Majonez (2 łyżki Hellmann's lekki) - 170 kcal
Łącznie: ok. 780 kcal

Uwagi:

  • Do sałatki można dorzucić kukurydzę.
  • Tuńczyka można zamienić na wędzonego kurczaka.
  • Sałatki najlepiej dodatkowo nie dosalać.