Krakersy serowe na pewno nie należą do dietetycznych przekąsek, więc ze względu na rewelacyjny smak, nie rób ich zbyt często - za szybko znikają! Weekend zbliża się wielkimi krokami? Zrób krakersy!
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 250 g ostrego sera żółtego
- 1 żółtko
- Sól
- Chilli w proszku lub suszone kawałeczki
Przygotowanie
1. Ser zetrzeć
2. Zagnieść wszystkie składniki - na jednolitą masę.
3. Rozwałkować na folii spożywczej lub zagnieść na płaski placek; przykryć drugim kawałkiem folii.
4. Włożyć na lodówki na mniej więcej godzinę (ma stwardnieć)
5. Wyciąć kształty lub pociąć na kawałki.
6. Piec na papierze do pieczenia 5-7 minut (do zarumienienia) w 220 stopniach (środkowa półka, góra-dół)
7. Studzić na kratce.
Kaloryczność:
Mąka (200 g) - ok. 680 kcal
Ser żółty (250 g) - ok. 830 kcal (w zależności od rodzaju sera)
Żółtko - ok. 70 kcal
Masło (150 g) - ok. 1100 kcal
Całość: 2680 kcal
Ciasteczka mają jedną, ogromna wadę - będąc na diecie, trzeba jeść je z głową.