czwartek, 3 grudnia 2015

Jak zaoszczędzić na ciastolinie, czyli ciastolina DIY

Jak zrobić ciastolinę w domu

Dziecko, które kiedykolwiek miało kontakt z ciastoliną, z pewnością pokochało ją od pierwszego macnięcia i ściśnięcia. Tej kreatywnej masy plastycznej nigdy nie za wiele, a im więcej, tym lepiej. Ciastolina ma swoją cenę, jak wszystko dziś, jednak można zaoszczędzić na tej przyjemności i zrobić ciastolinę samemu w domu, ze składników, które znajdziesz w swojej kuchni. Masową produkcję ciastoliny czas zacząć!



Długo, bardzo długo chodziło mi po głowie zrobienie ciastoliny - zebrać się nie mogłam, bo zawsze wygodniej było kupić gotową. Na przepis trafiłam tutaj (troszkę go zmodyfikowałam, żeby wykorzystać w zabawie również zmysł węchu), więc puszczam go w świat dalej, bo warto zrobić ciastolinę we własnej kuchni.

Składniki


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka soli
  • 2 łyżki oleju (do masy nie do końca nadaje się olej kokosowy, który w niższej temperaturze zmienia konsystencję) 
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego (w proszku)
  • barwnik spożywczy
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • olejki zapachowe do ciast

Przygotowanie

  1. W sporej misce mieszamy: mąkę, sól, olej, kwasek cytrynowy.
  2. Jeśli chcemy, aby nasza ciastolina miała różne kolory, barwnik dodajemy na końcu, jeśli jednak robi porządną partię w jednym kolorze, barwnik mieszamy z pozostałymi składnikami już na początku.
  3. Tak samo postępujemy z olejkami zapachowymi.
  4. Zalewamy masze składniki wrzątkiem i mieszamy.
  5. Kiedy masa trochę przestygnie, zagniatamy ją ręcznie (najlepiej na silikonowej macie) - ciastolina powinna być jednolita.
  6. Odstawiamy do wystygnięcia (moja córa bawi się ciepłą - ach, ta niecierpliwość)

I gotowe :)

jak zrobić ciastolinę

Uwagi

  • Wystarczy 1-2 krople olejku zapachowego,
  • Najlepiej sprawdzają się barwniki w proszku, trzeba je jednak dobrze zagnieść z masą, żeby nie brudziły rączek,
  • Gotową masę można przechowywać w woreczkach strunowych lub w szczelnych pojemnikach,
  • Ciastoliny nie trzeba trzymać w lodówce, żeby długo pozostała świeża,
  • Z tej porcji składników zrobimy ciastolinę, która wypełni cały kubełek po kilogramowym, mielonym twarogu.