Muffinki są cudownym smakołykiem na raz. Kuszą nie tylko wyglądem i nieskończonymi możliwościami modyfikacji i upiększania, ale też prostotą i szybkością wykonania. Muffiny są idealne na leniwy podwieczorek, najlepszym dodatkiem do kawy. Cieszą oko i podniebienie. Zapraszam na kolorowe muffiny z kremem maślanym.
Muffiny można ozdobić dowolnie. Od Ciebie zależy, czy będą to małe, wytworne dzieła sztuki czy nieco kiczowate, ale cieszące oko kolorem i fikuśną dekoracją babeczki np. na urodziny dziecka. Dzisiaj muffiny w wersji nieco szalonej, czasem trzeba :)
Składniki na 20 porządnych sztuk
- 3.5 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 2.5 szklanki mleka
- szklanka oleju
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie
1. W misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek i sodę, kakao)
2. W drogiej misce mieszamy składniki mokre (jaja, mleko, olej), nie ubijamy jajka!
3. Łączymy składniki, wlewając mokre do suchych - mieszamy ręcznie, mikser jest zbędny
4. Nakładamy ciasto do papilotek
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, bez termoobiegu
6. Wyciągamy, nie zjadamy od razu połowy, że coś zostało dla rodziny, studzimy
Krem maślany
Krem maślany jest jednym z podstawowym i najprostszych kremów. Jest doskonały w połączeniu z masą cukrową, ponieważ jej nie rozpuszcza jak bita śmietana, sprawdza się w tynkowaniu tortów. To najszybszy sposób na udekorowanie muffinki, trwały i bardzo słodki.
Składniki i przygotowanie
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny, łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka dowolnego likieru
- Barwnik lub kakao
Teraz bierzmy się do roboty: ubijamy masło na puszystą masę - długo i wytrwale, bez miksera się nie obejdzie. Następnie dosypujemy powoli cukier puder, ciągle miksując. Kiedy nasza masa będzie już puszysta (nie powinna być zbita), dolewamy sok/ekstrakt lub likier. Na samym końcu barwimy masę.
I gotowe :)
Kolorowe muffiny
Kiedy mamy już muffiny i krem - czas na zabawę. Nakładamy, szpachlujemy, wyciskamy, mieszamy kolory i na koniec zdobimy wedle uznania. Użyłam dekoracji z masy cukrowej, na którą na pewno wrzucę przepis za jakiś czas (sezon tortowy się zbliża) oraz z czekolady (ta jest zawsze doskonałym dodatkiem do babeczki). Można użyć gotowej posypki, wiórków kokosowych, orzechów - wszystkiego :)
Życzę udanej zabawy - przy robieniu i degustacji.