Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, z delikatną słodyczą. Poza tym, że cieszy oko, smakuje obłędnie. Zapraszam po przepis na najlepszą chałkę.
Chałka jest pieczywem idealnym na śniadanie, ale równie dobrze można delektować się jej smakiem w czasie podwieczorku. Jest delikatna i słodkawa, co z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym degustatorom. Doskonała z dżemem, miodem, powidłami, ale również smaczna z samym masłem lub "na sucho". Zawsze wyrasta (bardzo!) i zawsze smakuje. Polecam chałkę oraz, dodatkowo: szybki kurs zaplatania i przepis na kruszonkę.
Składniki
- 200 ml ciepłej wody
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 2 paczki suchych drożdży (lub 30 g drożdży żywych)
- 100 g cukru brązowego (można zastąpić białym)
- 1 łyżka soli
- 100 g roztopionego, wystudzonego masła
- 3 jajka (+ 1 dodatkowe do posmarowania)
- DODATKI: rodzynki, gorzka czekolada lub kruszonka*a na wierzch
Przygotowanie
1. Drożdże rozpuścić w płynach
2. Dodać cukier - wymieszać
3. Dodać mąkę i zacząć zagniatać (początkowo ciasto będzie suche)
4. Dodać 3 jajka i przestudzone masło
5. Zagniatać do uzyskania zbitego, ale sprężystego ciasta
6. Odstawić w dużym naczyniu do wyrośnięcia (ok. godziny)
7. Zapleść chałkę lub uformować cokolwiek wedle uznania (np. zwykłe bułeczki lub ślimaki)
8. Odstawić na ok. 30 minut do godziny do wyrośnięcia, pod szmatką
Posmarować rozbełtanym jajkiem*
9. Piec na papierze przez 30 - 40 minut, w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu)
10.Suszyć na kratce
*Kruszonka
Porządnie zagnieść:
- 20 g cukru pudru
- 20 g masła
- 40 g mąki
Pokruszyć w palcach nad chałką, po posmarowaniu jajem.
Jak zaplatać chałkę?
Robimy cztery mniej więcej tej samej długości i średnicy wałeczki
Sklejamy je na końcówkami (jak na zdjęciu poniżej)
Pierwszy wałek kładziemy na górze wałka drugiego
Teraz ten sam wałek (pierwszy) wkładamy pod wałek kolejny (trzeci)
Następnie ten sam wałek (1) kładziemy na wałek ostatni (4) - wałek pierwszy jest teraz na końcu
I od początku: 1 wałek (wcześniej był drugim) przeplatamy na górze, potem na dole i kończymy na górze. Czynność powtarzamy do końca wałków, potem sklejamy końcówki tak jak na początku (najlepiej zawinąć je pod zaplecione ciasto).
Smacznego!
Umiejętność zaplatania chałki można spokojnie wykorzystać przy zaplataniu warkocza ;)