poniedziałek, 14 grudnia 2015

Piernikowe inspiracje - pierniki jak alpejskie - nadziewane


Pierniczenie pełną parą. Zapraszam na przepis i sposób na zrobienie nadziewanych pierniczków (prawie jak alpejskie). Nie wymagają dekorowania - są pyszne i bez dodatków. Pycha!




Nie ma świąt bez pierników! I nas ten zwyczaj nie ominął. Świetna zabawa i dla dorosłych i dla dzieci. No i nie oszukujmy się - pyszneeee!

Ostatnio podałaz Wam przepis na tradycyjne pierniczki - reniferki. Dzisiaj czas na pierniczki last minute - są miękkie, nadziewane, gotowe do spożycia od razu (zawsze do dekorowania zostaje niewielka ilość i nikt nie wie, gdzie się podziały). Tylko serca doczekały się maczania w czekoladzie ;)


Składniki

1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g miodu płynnego
100 g cukru
100 g masła
przyprawa do piernika (paczka lub własnoręcznie przygotowana)
1 łyżka kakao




Przygotowanie


1. Sodę rozpuścić w mleku
2. Rozpuścić miód z masłem i z cukrem (ostudzić)
3. Wszystkie składniki połączyć - zagnieść, wyrobić 


4. Zawinąć w folię spożywczą i na kilka godzin (minimum 3, najlepiej na całą noc) włożyć do lodówki
5. Wycinamy koła, nadziewamy, przykrywamy drugim kołem.


6. Wcinamy wybrany kształt (marmolada powinna być w środku)


7. Pieczemy na papierze, w temperaturze 180 stopni, przez ok. 10-12 minut (pierniki po wyjęciu są dość miękkie - twardnieją po chwili

8. Dowolnie zdobimy, ale świetnie sprawdza się gorzka czekolada (rozpuścić w kąpieli wodnej i smarować) 

Smacznego :)