Nic nie smakuje tak dobrze jak wyrobiony samodzielnie i upieczony w domu chleb. Domowe pieczywo ma taką cudowną zależność - ślinka cienkie, kiedy tylko poczujesz jego zapach. Jeśli masz dość sklepowych, napuszonych, ulepszonych i niesmacznych wypieków, zacznij przygodę z chlebem we własnym domu. Warto!
Składniki
4 szklanki mąki (pszennej lub 3 pszennej i jedna razowej)
1,5 szklanki ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży
1/3 szklanki oleju
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli
+opcjonalnie jajko lub mleko do posmarowania
+ ewentualnie: ziarna, suszone pomidory, zeszklona cebulka, czosnek (co Wam w duszy gra)
Przygotowanie
- W płynie rozpuścić drożdże.
- Dodać cukier i sól, zamieszać.
- Dodać mąkę i olej, wyrobić.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem.
- Piec ok. 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni (przez 15 minut), potem 190 stopni, bez termoobiegu.
- Studzić na kratce.
Chleb można przygotować w automecie do chleba (program 1, duży bochenek), wsypując składniki według zasady: najpierw mokre (woda, olej, mleko, sok, cebula, pomidory), potem suche (mąka), na wierzch w różnych rogach: sól, cukier i drożdże - nie mogą się stykać przed wyrabianiem.
Uwagi
- wodę można zastąpić mlekiem lub sokiem pomidorowym,
- olej można zastąpić roztopionym masłem,
- jeśli ciasto wyszło za gęste, można dodać więcej wody,
- dodając więcej cukru możesz zrobić słodszy chlebek i dodać do niego np. rodzynek czy żurawiny,
- smarując wierzch jajkiem lub mlekiem, sprawisz, że będzie bardziej chrupiący,
- na dno piekarnika można postawić małą foremkę z wodą - chleb będzie bardziej wilgotny.
- chleb można z powodzeniem upiec w multicookerze,
- suche drożdże można zastąpić żywymi (podwoić wagę suchych).