piątek, 18 grudnia 2015

Przepis na domowy chleb. Bez jaj. Bez laktozy.

Nic nie smakuje tak dobrze jak wyrobiony samodzielnie i upieczony w domu chleb. Domowe pieczywo ma taką cudowną zależność - ślinka cienkie, kiedy tylko poczujesz jego zapach. Jeśli masz dość sklepowych, napuszonych, ulepszonych i niesmacznych wypieków, zacznij przygodę z chlebem we własnym domu. Warto!





Składniki

4 szklanki mąki (pszennej lub 3 pszennej i jedna razowej)
1,5 szklanki ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży
1/3 szklanki oleju
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli

+opcjonalnie jajko lub mleko do posmarowania

+ ewentualnie: ziarna, suszone pomidory, zeszklona cebulka, czosnek (co Wam w duszy gra)



Przygotowanie

  1. W płynie rozpuścić drożdże.
  2. Dodać cukier i sól, zamieszać.
  3. Dodać mąkę i olej, wyrobić.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem. 
  7. Piec ok. 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni (przez 15 minut), potem 190 stopni, bez termoobiegu.
  8. Studzić na kratce.
Chleb można przygotować w automecie do chleba (program 1, duży bochenek), wsypując składniki według zasady: najpierw mokre (woda, olej, mleko, sok, cebula, pomidory), potem suche (mąka), na wierzch w różnych rogach: sól, cukier i drożdże - nie mogą się stykać przed wyrabianiem.

Uwagi

  • wodę można zastąpić mlekiem lub sokiem pomidorowym,
  • olej można zastąpić roztopionym masłem,
  • jeśli ciasto wyszło za gęste, można dodać więcej wody,
  • dodając więcej cukru możesz zrobić słodszy chlebek i dodać do niego np. rodzynek czy żurawiny,
  • smarując wierzch jajkiem lub mlekiem, sprawisz, że będzie bardziej chrupiący,
  • na dno piekarnika można postawić małą foremkę z wodą - chleb będzie bardziej wilgotny.
  • chleb można z powodzeniem upiec w multicookerze,
  • suche drożdże można zastąpić żywymi (podwoić wagę suchych).