niedziela, 13 grudnia 2015

Zainspiruj się na święta - piernikowe renifery


Przepisów na pierniki jest od groma i ciut ciut. Dorzucam się więc do tej wielkiej i bogatej puli. Zaprasza po przepis na twarde pierniczki. Pokażę Wam również jak szybko i z przytupem zrobić piernikowe reniferki.



Jeśli pierniczenie jeszcze przed Wami, to może spodoba się Wam sposób na renifera? Działamy! Święta tuż, tuż :)

Składniki


Na około 40-50 sztuk (w zależności od wielkości)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej/pełnoziarnistej
  • 2 duże jaja
  • 130 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 100 g miodu
  • przyprawa do piernika (najlepiej zrobić samemu; jeśli gotowa to 1-2 paczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki zagnieść - wyrobić na gładką masę
2. Nie wymaga leżakowania w lodówce, ale można wrzucić ją na 30 minut - wałkowanie będzie prostsze.
3. Rozwałkować na ok. 4 mm (podsypywać mąką)
4. Wycinamy foremką do ludzików - dwie rączki, dwie nóżki i główka :)

5. Pieczemy ok. 8-12 minut w temeraturze 180 stopni
6. Studzić na kratce

Dekoracja? 
Odwracamy naszego piernika w kształcie ludzika do góry nogami i kombinujemy.
Nogi ludzika - miejsce na rogi;
Ręce to uszy;
Głowa - doskonałe miejsce na nos i uśmiech :)




Sposób banalnie prosty - efekt? CUDO!

Pierniki zamknąć w szczelnym pojemniku, wrzucić do środka kawałeczek jabłka (wymieniać średnio co 2 dni!) - ten prosty zabieg sprawi, że nasze świąteczne ciacha będą rozpływać się w ustach.

Życzę udanej zabawy!