Przepisów na pierniki jest od groma i ciut ciut. Dorzucam się więc do tej wielkiej i bogatej puli. Zaprasza po przepis na twarde pierniczki. Pokażę Wam również jak szybko i z przytupem zrobić piernikowe reniferki.
Jeśli pierniczenie jeszcze przed Wami, to może spodoba się Wam sposób na renifera? Działamy! Święta tuż, tuż :)
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej/pełnoziarnistej
- 2 duże jaja
- 130 g cukru
- 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 100 g miodu
- przyprawa do piernika (najlepiej zrobić samemu; jeśli gotowa to 1-2 paczki)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki zagnieść - wyrobić na gładką masę
2. Nie wymaga leżakowania w lodówce, ale można wrzucić ją na 30 minut - wałkowanie będzie prostsze.
3. Rozwałkować na ok. 4 mm (podsypywać mąką)
5. Pieczemy ok. 8-12 minut w temeraturze 180 stopni
6. Studzić na kratce
Dekoracja?
Odwracamy naszego piernika w kształcie ludzika do góry nogami i kombinujemy.
Nogi ludzika - miejsce na rogi;
Ręce to uszy;
Głowa - doskonałe miejsce na nos i uśmiech :)
Sposób banalnie prosty - efekt? CUDO!
Pierniki zamknąć w szczelnym pojemniku, wrzucić do środka kawałeczek jabłka (wymieniać średnio co 2 dni!) - ten prosty zabieg sprawi, że nasze świąteczne ciacha będą rozpływać się w ustach.
Pierniki zamknąć w szczelnym pojemniku, wrzucić do środka kawałeczek jabłka (wymieniać średnio co 2 dni!) - ten prosty zabieg sprawi, że nasze świąteczne ciacha będą rozpływać się w ustach.
Życzę udanej zabawy!