niedziela, 3 stycznia 2016

Angielskie ciasteczka maślane


Zapraszam Was dzisiaj na małą kulinarną wyprawę. A jak wyprawa, to nie może zabraknąć dobrego prowiantu. Polecam maślane, chrupiące ciasteczka. Pyszne z dodatkami i bez. Bez dodatku jajek.





Składniki na ok. 18 ciastek 



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
chrupiące ciasteczka maślane


Przygotowanie


1. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
2. Dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać (przy dodaniu drugiej szklanki mąki może się okazać konieczne wyrabianie ręczne)
3. Uformować kulki
maślane ciastka

4. Spłaszczyć je
5. Jedną stronę położyć na słoneczniku lub innym ziarnie, docisnąć
6. Układać słonecznikiem do góry
chrupiące maślane ciastka

7. Piec przez 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu

ciasteczka bez jajek

I gotowe :)

Uwagi:

  • Świetnie smakują z orzechami, sezamem czy z pestkami dyni,
  • Można je urozmaicić, dodając sok z cytryny - będą mniej słodkie, ale orzeźwiające :)