środa, 13 stycznia 2016

Najsłodsze ciacho świata! Lava cake, czyli fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy to takie ciacho, które powala ilością czekolady, słodyczą, smakiem. W połączeniu z gałką ulubionych lodów czy łyżką bitej śmietany, lava cake to deser idealny. Bardzo kaloryczny, bardzo słodki - niebo w gębie.



Dlaczego lava cake? Ciastko po przekrojeniu odsłania przed nami płynną czekoladową masę, która niczym lawa rozlewa się delikatnie po naszym talerzu. Ciepła, kusząca, smakowita. 

Nie martwcie się jednak. Ciastko tylko wygląda na pracochłonne i skomplikowane, jednak jego wygotowanie zajmuje (łącznie z pieczeniem) ok. 20 minut.

Składniki na dwie porcje

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 jajko
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki masła (do wysmarowania foremek)

Przygotowanie

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej 

2. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy brązowy cukier, mieszamy jeszcze przez chwilę nad parą

3. Odstawiamy miskę z czekoladą, studzimy

4. Do mocno ostudzonej, ale nadal płynnej czekolady wbijamy żółtko i mieszamy

5. Ubijamy na sztywno białko, po czym dodajemy do czekolady i delikatnie mieszamy

6. Foremki smarujemy masłem - bardzo dokładnie po same brzegi (ciasto może tak mocno wyrosnąć, ale nie musi)

7. Wlewamy masę, w środek wrzucamy jeszcze kosteczkę czekolady i pieczmy ok. 10 minut, w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu.

8. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 2-3 minuty, wykładamy na talerz (odwracamy foremkę).

Jemy od razu, ciepłe, słodkością płynące. Z lodami - idealne.



Inspiracja z książki "Kalendarzyk niemałżeński" Wellman/Młynarska.