niedziela, 28 lutego 2016

Domowa babeczka z kubeczka - błyskawiczne ciasto z mikrofalówki

szybkie ciasto czekoladowe

Przygotowanie tej smakowitej, pachnącej kakao babeczki zajmuje mniej niż 10 minut. To porcja na jedno posiedzenie, w sam raz do popołudniowej kawy. 




Jesteś na diecie, ale chcesz sprawić komuś radochę bez żmudnego ucierania ciasta w nieskończoność? Może to za Tobą "chodzi" coś słodkiego, ale nie masz weny ani czasu na kulinarne szaleństwa? Odpowiedzią na ten problem może być domowa babeczka z kubeczka.

Do przygotowania tej babeczki potrzebujesz jedynie podstawowych składników - żadnego wydziwiania. Dodatkowo przyda się niewielkie naczynie: filiżanka czy kokilka oraz mikrofalówka lub piekarnik.

Składniki na dwie babeczki


1 duże jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
1 łyżka kakao
2-3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia w gładką masę (bez grudek)
2. Przelewamy do naszych filiżanek
3. Pieczemy w mikrofalówce na najwyższej mocy do czasu wyrośnięcia, potem na najniższej jeszcze minutkę

Nie masz mikrofalówki? To nie problem, bo możesz przygotować babeczkę w piekarniku! 
Pieczemy wtedy w odpowiednim naczyniu w 180 stopniach (góra-dół) bez termoobiegu, do suchego patyczka.

4. Na koniec dekorujemy tym, na co mamy ochotę (cudownie smakuje z domowym dżemem) i jemy - na zimno lub na ciepło.

I gotowe!