poniedziałek, 22 lutego 2016

Smaki dzieciństwa: murzynek

Murzynek

Murzynek to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe dla początkujących. Zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem, a  przy okazji z podjadaniem polewy z filiżanki... Tamte czasy minęły, ale smak murzynka pozostał ten sam.



Lektura "Żaru prawdy" Emilii Kubaszak zainspirowała mnie do walki w kuchni. Bitwę wygrałam, serwując rodzince wyśmienitego, kojarzącego mi się nieodzownie z dzieciństwem, murzynka.

Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 kostka margaryny 
4 czubate łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

1. Margarynę rozpuszczamy z cukrem, potem dodajemy kakao - mieszamy, żeby nie było grudek.

2. Odlewamy ok. 1/2 szklanki masy czekoladowej - to będzie nasza polewa do murzynka, odstawiamy w niedostępne miejsce, gdzieś poza wzrokiem swoim i pozostałych domowników - to pozwoli dotrwać polewie do końca, zwiększając szansę na oblanie całego ciasta.

3. Do pozostałej masy  (trochę przestudzonej) dodajemy przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników (ciasto będzie dosyć gęste).

4. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną wysypanej mąką.

5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (piekłam do suchego patyczka).

6. Ciasto wyciągamy, studzimy na kratce.

7. Na ostudzone ciasto nakładamy polewę i wygładzamy  łyżką.

I gotowe!
Przepis na murzynek








Uwagi


Murzynek szybko wysycha, więc przechowujemy go w szczelnym pojemniku (o ile coś zostanie),

Do ciasta może dodać olejek zapachowy, np. rumowy,
Murzynek lubi się z rodzynkami.


Polewa czekoladowa