czwartek, 4 lutego 2016

Sycąca zupa serowa


Zupa serowa

Lubicie czasem zjeść coś innego? Zupa serowa to chyba jedna z tych zup, których nie można jeść z czystym sumieniem, przynajmniej nie na diecie! Ale czasami zgrzeszyć warto, szczególnie w szaro-bure zimowe popołudnie. Zupa serowa porządnie syci i doskonale rozgrzewa. Raz na jakiś czas można się na nią skusić.



Przepis przygarnęłam od mojej Mamy. Zupa serowa pojawia się u nas rzadko, bo średnio raz w roku, jednak zawsze wychodzi i zawsze smakuje cudownie. Jest, można by rzec, aksamitna.


Poniżej wersja na bulionie, który został z poprzedniego dnia, ale możecie spokojnie posiłkować się kostkami rosołowymi.

Składniki

Na średni garnek 

  • 4 serki topione (dowolne, ale najlepiej wybrać te bez dodatków)
  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • 1/2 kg mięsa mielonego 
  • 2 kostki rosołowe w wersji ekspresowej (a najlepiej przygotować na własny bulionie, który posłuży tu jako baza)
  • sól, pieprz, odrobina  chilli, bazylia


Przygotowanie

1. Pokroić pora na drobne kawałki, gotować z kostką rosołową lub w bulionie do miękkości

2. Mielone usmażyć na patelni i przyprawić

3. Do wywaru z pora dodać mięso

4. Rozpuścić w zupie serki topione, ciągle mieszając

I gotowe!

Wersja dla totalnych leniwców

1. Kupujemy mieszankę warzyw.
2. Gotujemy z kostką rosołową.
3. Rozpuszczamy w wywarze serki.

I gotowe ;)