środa, 9 marca 2016

Babka - od święta i na co dzień

Przepis na babkę na święta


Niebawem Wielkanoc, a z jakim wypiekiem kojarzy się to święto? Oczywiście z babką! Zapraszam po przepis na babkę, która zawsze wyrasta, jest wilgotna i wyśmienicie smakuje.


U nas to babka pojawia się nie tylko na święta (stąd brak tej sławnej dziurki w środku). To łatwy i szybki przepis, więc czasem można zaszaleć i pozwolić sobie na taki smakołyk nawet w tygodniu.

Składniki


  • 6 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru (lub 1 ma być mniej słodka)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat
  • Bakalie

Przygotowanie

1. Margarynę rozpuścić z cukrem i ostudzić
2. Zmiksować (lub wymieszać ręcznie) żółtka, mleko, mąkę, bakalie i aromat (te ostatnie opcjonalnie)
3. Połączyć z margaryną
4. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać
5. Połowę masy wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
6. Pozostałą masę mieszamy z kakao, następnie wlewamy na białą masę
7. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka), 180 stopni, bez termoobiegu.

Babka piaskowa

Uwagi

Jestem leniwcem, więc przeważnie nie ubijam białek do tej babki. Mieszam wszystkie składniki, dzielę masę na dwie części, do drugiej dodaję kakao i piekę.

Można oczywiście podać ją z polewą, np. z tego przepisu <klik>  lub zjeść "na sucho", popijając od czasu do czasu mlekiem.

Czasem mleko w przepisie zastępuję maślanką lub jogurtem naturalnym, a margarynę masłem lub olejem. Czasem też dodaję soku z cytryny (odświeżający smak). Ciasto mieszałam również z waniliowym cappuccino, z kawą rozpuszczalną czy z barwnikami (zamiast kakao). I co? Zawsze wyrasta, nigdy nie było zakalca - po prostu polecam.