czwartek, 10 marca 2016

Owsiane muffinki czekoladowe

Fit babeczki

Dzisiaj przepis inspirowany popularną dietą francuską, czyli obejdziemy się bez mąki, ale wykorzystamy otręby! Te muffiny dobry przykład na zrobienie czegoś z niczego. 




Miałam w domu otręby, na które nijak nie potrafiłam znaleźć pomysłu. Oczywiście otręby można po prostu wrzucić do jogurtu, żeby jakoś je wykorzystać, ale można również, co wydaje mi się sensowne, wyczarować z nich zdrową przekąskę.


Składniki 

na 8 sztuk

* 4 jajka
* 4 łyżki otrąb pszennych
* 8 łyżek otrąb owsianych (można zamienić na płatki owsiane, ale kaloryczność będzie wtedy nieznacznie większa)
* 4 łyżki chudego serka homogenizowanego (z braku laku dobry i jogurt naturalny)
Substancja słodząca: 5 łyżek miodu, 0,5 szklanki cukru lub słodzik (stosując słodzik, znacznie obniżamy kaloryczność muffinek)
* 3 łyżki kakao (lub: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, cynamon, sok z cytryny, powidła - pełna dowolność!)
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

1. Ubić białka na sztywno.
2. Wymieszać łyżką pozostałe składniki, na koniec dodać do nich pianę.
3. Rozłożyć do foremek.
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut (do suchego patyczka).
5. Po wyciągnięciu z piekarnika, suszyć na kratce.

I gotowe!
babeczki otrębowe

Skąd inspiracja? 
Dr Pierre Dukan, Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2009, s. 122.