sobota, 19 marca 2016

Smaki dzieciństwa: szyszki z dmuchanego ryżu

Pamiętacie ten smak? Słodkie i kleiste kuleczki, które można było kupić w każdym sklepiku szkolnym... Zapraszam po przepis - smaki dzieciństwa można wyczarować w domu! 




Szyszki z dmuchanego/preparowanego ryżu to coś, co moi przyjaciele pochłaniają, zanim jeszcze zdąży wystygnąć. I co poradzę? Siedzę i kulam te szyszki - czuję się jak ten stary już świstak, który zawija sreberka. Zachęcam do szyszkowania - szybki deser a tyle radości!


Składniki


  • 1 duża paczka ryżu dmuchanego,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • minimum 1/2 kg krówek - im bardziej ciągnące, tym lepsze, ale z takie mocno cukrowe też dają się rozpuścić,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie

1. W rondelku rozpuszczamy krówki na bardzo malutkim ogniu - do uzyskania jednolitej masy.
2. Do tego wrzucamy margarynę, rozpuszczamy.
3. Do tego wrzucamy kakao, mieszamy.
4. Masą zalewamy miskę pełną dmuchanego ryżu i mieszamy, żeby się większość tego ryżu skleiła - mieszamy łyżką, nie ręką!
5. Moczymy łapki w zimnej wodzie, bierzemy troszkę masy, kulamy, kulamy, ściskamy i odkładamy - uwaga, bo może parzyć troszkę, więc lepiej się uwijać i często wymoczyć te łapki.
6. Po każdej kulce moczymy od nowa i kulamy kolejną, kolejną...


Uwagi


  • Im więcej kakao, tym bardziej ciemne będą, a poza tym można kombinować np. z kawą, która daje ciekawy posmak.
  • Przechowywać najlepiej w zamkniętym pojemniku - wyschnięte trudniej pogryźć.
  • Dzieciom doskonale wchodzą szyszki w kształcie pałek - podłużny kształt łatwiej ogarnąć :)