poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Smaki dzieciństwa: kulki z mleka w proszku

Deser bez pieczenia


Przygotowanie smakowitych, słodkich kuleczek nie zajmuje wiele czasu. Nie wymagają one pieczenia, gotowania czy smażenia. To szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Smak zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji. U mnie dzisiaj padło na kuleczki kakaowe i kawowe - pralinki w sam raz do kawy.




Mleczne kuleczki, które robiła nam kiedyś moja mama, to deser, o którym przypomniałam sobie niedawno - trafiłam na zdrowszą wersję u Edyty. Wiadomo, jak już człowiek nakręci, to po prostu musi. Musiałam i ja, więc dzisiaj mogę podzielić się z Wami przepisem na te niewielkie, ale smakowite słodycze.


Składniki

* 2 szklanki mleka w proszku
* 0.5 szklanki cukru pudru
* 100 g masła

To podstawa, natomiast cała reszta zależy od naszych preferencji smakowych. Można dodać m.in.: kakao, kawę rozpuszczalną, cukier waniliowy, olejek zapachowy, likier, wiórki kokosowe, orzeszki - wszystko, na co macie ochotę.



Przygotowanie

1. Mleko mieszamy z cukrem pudrem
2. Dodajemy do tego miękkie masło i razem ucieramy ręcznie.
3. Dodajemy wybrane przez nas składniki.
4. Kulamy 
5. Obtaczamy (np. w kawałkach orzechów, kolorowej posypce, kakao) lub maczamy w czekoladzie.
6. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.


Kulki z mleka w proszku


I gotowe!