piątek, 20 maja 2016

Szybka pasta (dip) z czerwonej fasoli

Sos do grilla

Jeśli szukacie urozmaicenia i nie boicie się czosnku, to ten przepis na szybki dip z czerwonej fasoli z pewnością znajdzie zastosowanie w Waszej kuchni.


Ogórki się skończyły, a wypadałoby podać jakieś warzywko do obiadu? A może sos do chipsów by się przydał, bo przecież nie samym keczupem człowiek żyje?

Polecam pastę/dip z czerwonej fasoli - pyszny dodatek w kilka minut.

Składniki

* puszka czerwonej fasoli
* 2-3 ząbki czosnku
* szczypta soli do smaku
* ostra papryka (w proszku)
* sok z 0.5 limonki

Przygotowanie

1. Fasolę lekko odsączyć - zostawić odrobinę wody
2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce
3. Zmiksować (najlepiej blenderem) fasolę z czosnkiem
4. Doprawić solą i sokiem z limonki, zamieszać

I gotowe!

Zdaję sobie sprawę z tego, że to przepis łatwy, szybki i banalny, ale takie też są w kuchni potrzebne. Właśnie w tym banale tkwi jego siła. 

Pasta z czerwonej fasoli doskonale współgra z kanapkami, ale najlepiej smakuje, kiedy podajemy ją z mięsem, np. z kurczakiem, do obiadu. Można też wykorzystać ją jako dip, np. do chipsów. To świetne urozmaicenie naszych imprezowych przystawek, przy czym pasta jest naprawdę zapychająca :)

Oczywiście można eksperymentować! Macie pomysł, co jeszcze pasowałoby do czerwonej fasoli?