piątek, 10 czerwca 2016

Chłodnik na botwince


Chłodnik to doskonała zupka, która sprawdza w gorące dni, kiedy przełknięcie czegokolwiek wydaje się niemożliwe, a jednak trzeba coś zjeść. Szybka, prosta i niewyszukana kompozycja warzywna.



Warto w tym miejscu zaznaczyć, że chłodnik z botwinką jest niskokalorycznym daniem. Na cały garnek wychodzi ok. 500 kalorii. Kusząca propozycja?

Składniki


  • botwinka
  • długi, zielony ogór
  • pęczek rzodkiewki
  • koperek świeży
  • 1 x duży kefir
  • 2 ugotowane jaja
  • Sól i pieprz



Przygotowanie


1. Botwinkę: buraczki, gałązki i liście myjemy. Buraczki obieramy, wszystko drobno kroimy.
2. Gotujemy botwinkę w ok. 3-4 l osolonej i popieprzonej wody, przez mniej więcej 15 minut.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę rzodkiewki, jaja i ogórka.
4. Gotujemy ok 10 minut.
4. Ściągamy z gazu, wrzucamy posiekany koperek.
5. Kiedy dość mocno wystygnie, wlewamy kefir.
6. Wstawiamy do lodówki na godzinę - dwie.
7. Dekorujemy koperkiem :)

I gotowe!