Chłodnik to doskonała zupka, która sprawdza w gorące dni, kiedy przełknięcie czegokolwiek wydaje się niemożliwe, a jednak trzeba coś zjeść. Szybka, prosta i niewyszukana kompozycja warzywna.
Warto w tym miejscu zaznaczyć, że chłodnik z botwinką jest niskokalorycznym daniem. Na cały garnek wychodzi ok. 500 kalorii. Kusząca propozycja?
Składniki
- botwinka
- długi, zielony ogór
- pęczek rzodkiewki
- koperek świeży
- 1 x duży kefir
- 2 ugotowane jaja
- Sól i pieprz
Przygotowanie
1. Botwinkę: buraczki, gałązki i liście myjemy. Buraczki obieramy, wszystko drobno kroimy.
2. Gotujemy botwinkę w ok. 3-4 l osolonej i popieprzonej wody, przez mniej więcej 15 minut.
2. Gotujemy botwinkę w ok. 3-4 l osolonej i popieprzonej wody, przez mniej więcej 15 minut.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę rzodkiewki, jaja i ogórka.
4. Gotujemy ok 10 minut.
4. Ściągamy z gazu, wrzucamy posiekany koperek.
5. Kiedy dość mocno wystygnie, wlewamy kefir.
6. Wstawiamy do lodówki na godzinę - dwie.
7. Dekorujemy koperkiem :)
7. Dekorujemy koperkiem :)
I gotowe!