Drożdżowe, twarde, chrupiące paluchy to przekąska idealna do piwa. Paluchy to typowo imprezowy smakołyk - doskonały do pochrupania.
Składniki
(15-30 sztuk)
- 350 g mąki (250+100)
- 180 ml ciepłej wody
- 1 paczka suchych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 białko z jaja
- Coś do posypiania: zioła, sezam, sól (gruba), słonecznik, parmezan, mak itp.
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy 250 g mąki, paczkę drożdży, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy do połączenia składników.
2. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 6 godzin (najlepiej zostawić ciasto na noc albo przygotować z samego rana).
3. Po odstaniu wsypujemy resztę mąki (100 g), dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy. Ciasto będzie zwarte.
4. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
6. Robimy wałeczki, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy naszymi dodatkami.
7. Pieczemy ok. 15 minut
I gotowe!
Uwagi
- Im cieńsze wałeczki, tym paluchy lepiej wchodzą,
- Cieniutkie należy piec ciut krócej,
- Świetnie smakują z dipem, ale na sucho są najlepsze :)