piątek, 24 czerwca 2016

Drożdżowe paluchy do piwa

Drożdżowe, twarde, chrupiące paluchy to przekąska idealna do piwa. Paluchy to typowo imprezowy smakołyk - doskonały do pochrupania. 




Składniki
(15-30 sztuk)



  • 350 g mąki (250+100)
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 białko z jaja
  • Coś do posypiania: zioła, sezam, sól (gruba), słonecznik, parmezan, mak itp.

Przygotowanie

1. Do miski wsypujemy 250 g mąki, paczkę drożdży, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy do połączenia składników.
2. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 6 godzin (najlepiej zostawić ciasto na noc albo przygotować z samego rana).
3. Po odstaniu wsypujemy resztę mąki (100 g), dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy. Ciasto będzie zwarte.
4. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
6. Robimy wałeczki, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy naszymi dodatkami.
7. Pieczemy ok. 15 minut

I gotowe!


Uwagi

- Im cieńsze wałeczki, tym paluchy lepiej wchodzą,
- Cieniutkie należy piec ciut krócej,
- Świetnie smakują z dipem, ale na sucho są najlepsze :)