wtorek, 28 czerwca 2016

Kruche ciasteczka z porzeczką


Dzisiaj mam dla Was propozycję: zróbcie kruche ciasteczka. Niekoniecznie z porzeczką, bo z marmoladą smakują równie dobrze. Szybko, łatwo i pysznie.






Składniki


  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy/cytrynowy (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 100 g cukru
  • porzeczki/jagody/marmolada/nic


Przygotowanie


1. Miękkie masło zmiksować na puszysto
2. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puchną masę
3. Do masy dodać: przesiane mąki, potem żółtka
4. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego / wykorzystać maszynkę do ciasteczek / pokulać w łapkach i spłaszczyć  albo rozwałkować i wyciąć z masy kształty
5. Dodać marmoladę / owoc
6. Piec przez 12 - 15 minut (na złoto) w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu)
7. Suszyć na kratce

I gotowe!