piątek, 22 lipca 2016

Deser z nasionami chia

Desery z nasionami chia podbiły już niejedno serce. Proste w przygotowaniu, niebanalne z wyglądu, smaczne i zdrowe. Trzeba spróbować!





Nasiona chia (szałwia hiszpańska) chodziły za mną od dłuższego czasu. O ich dobroczynnym wpływie na organizm pisano wiele, więc oszczędzę Wam takich informacji. 

Jeśli macie ochotę na nietuzinkowy, przy czym zdrowy deser, to do dzieła. Poniżej znajdziecie moją propozycję, jednak zachęcam Was gorąco do kuchennego szaleństwa. Nasionka nie mają smaku, ale dobrze absorbują smaki. Wybierzcie zatem ulubione owoce i wyczarujcie taki na śniadanko. 

Ogólne zasady


  • Wybieramy płyn (mleko, mleko kokosowe, koktajl owocowy, mleko migdałowe itp.)
  • Wsypujemy do płynu ziarenka szałwii i energicznie mieszamy, tak żeby wszystkie ziarenka znalazły się w pod powierzchnią (mają być mokre).
  • W ciągu godziny przemieszajmy jeszcze z raz czy dwa.
  • Rozlewamy do szklanek/słoiczków (musi być spektakularnie).
  • Wstawiamy na kilka godzin (albo i na noc) do lodówki.
  • Dekorujemy.


Składniki

na 4 porcje

  • 500 ml mleka
  • 6 czubatych (porządnych) łyżek nasion chia
  • 2 brzoskwinie
  • 2 garści jagó
  • 2 łyżki miodu
  • + dekoracja (borówki, mięta)




Przygotowanie

1. Brzoskwinie miksujemy z 250 ml mleka i 1 łyżkami miodu
2. Jagody miksujemy z 250 ml mleka i 1 łyżkami miodu
3. Smakujemy, czy aby nie za mdłe, ewentualnie dokładamy miodu.
4. Do każdej masy dodajemy po 3 czubate łyżki nasion chia i energicznie mieszamy.
5. W ciągu godziny zamieszajmy jeszcze kilka razy.
6. Układamy warstwowo w przezroczystym naczyniu.
7. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
8. Po wyjęciu deseru z lodówki, dekorujemy świeżymi owocami.

I gotowe!


Uwagi


  • Deser można przyrządzić np. z kawą.
  • Świetnie smakuje również z ekstraktem z wanilii.
  • Można posłodzić cukrem, ale na miodzie spokojnie daje radę :)


1. Zmiksowane owoce leśne
2. Mleczko kokosowe + chia
3. Zmiksowane brzoskwinie