piątek, 8 lipca 2016

Szybkie muffinki z owocowym wkładem

Lubicie babeczki? Ja uwielbiam, ale wiadomo - trzeba sobie takie przyjemności dawkować. Jeśli jedna nie musicie tego robić - a mam nadzieję, że nie - to zapraszam na muffiny z owocowym wkładem.




Babeczki piekłam w nocy, zatem wybaczcie, że zdjęcia są takie, jakie są :) Mimo wszystko polecam, bo to przepyszny, bardzo prosty i szybki wypiek. Jeśli potrzebujecie "coś słodkiego" na rano, a bywają takie sytuacje, to wystarczy 20 minut, by wyczarować takie smakołyki. I, co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga użycia miksera, więc Wasi domownicy mogą spać spokojnie.



Składniki



  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0.5 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej (lub innej, np. orkiszowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • warto dodać paczkę cukru cytrynowego lub waniliowego
  • dodatki wedle uznania - warto korzystać z owoców sezonowych i w tym miejscu polecam porzeczkę, która przełamuje słodycz, nadając babeczce charakteru.



Przygotowanie


1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i energicznie mieszamy - do uzyskania jednolitej masy.

2. Masę przekładamy do papierowych foremek (lub silikonowych).


3. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu)

4. Suszymy na kratce.




I gotowe!