piątek, 26 sierpnia 2016

Leniwe ciasto z owocami

Ciasto, przy którym niewiele trzeba robić - praktycznie nic. Jest banalnie proste w przygotowaniu, piecze się samo, smakuje wspaniale. Taki leniwiec na niedzielę, kiedy nikomu nic się nie chce.


Składniki

2.5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.
2. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko dno).
3. Na górze  układamy owoce - u mnie były to śliwki, ale doskonale sprawdzają się truskawki, jabłka czy maliny.
4. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 160 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

I gotowe!

Uwagi

  • Owoce pozostaną na górze, jeśli obtoczymy je w mące i takie wyłożymy na cieście.
  • Olej można z powodzeniem zamienić na inny tłuszcz.
  • Polecam posypanie cukrem pudrem.
  • Smakuje na ciepło i na zimno :)
  • Jeśli góra robi się zbyt brązowa, można położyć na wierzch folię aluminiową - ciasto dojdzie, a przy tym się nie spali.