piątek, 19 sierpnia 2016

Obłędna pasta z papryki


Szykujcie się na sezon paprykowy - już wkrótce możecie wyczarować obłędną pastę paprykową!




Lubicie paprykę? Ja ogólnie za taką "na żywca" nie przepadam. Na szczęście z tego warzywa można wyczarować coś niezwykłego - dodatek, który będzie pasował niemalże do każdej potrawy, a na pewno wielu takim może nadać smaku. Pasta paprykowa ma słodko-ostry smak, co daje spore możliwości wykorzystania jej w kuchni. U nas produkcja jest niemal masowa, ponieważ z pastą jemy kanapki, na jej bazie przyrządzamy spaghetti, a i z kluskami śląskimi smakuje wyśmienicie. Nie zapominajmy o grillu - kiełbaska i karkówka, pierś z kurczaka i szaszłyk!

T

Przygotowanie tego dodatku jest na szczęście banalne - każdy sobie z tym poradzi. Zachęcam, bo naprawdę warto!

Składniki

* 3 kg papryki czerwonej
* 7 sztuk papryki chilli (można dać więcej, żeby miało moc)
* 2 małe koncentraty pomidorowe
* 1 szklanka oleju
* 3/4 szklanki octu
* 500 g cukru (jeśli zależy Wam na mniej słodkim dodoatku, dajcie ok. 350 g)
* mała główka czosnku
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 3 liście laurowe
* 3 łyżki soli

Będziemy potrzebować słoiczków - ok. 20 małych sztuk.


Przygotowanie

1. Paprykę (czerwoną i chilli) myjemy i wydłubujemy z niej gniazda, kroimy na dowolne kawałki.
2. Papryki, czosnek, przyprawy gotujemy w oleju i occie, do miękkości.
3. Kiedy papryka jest miękka, wyciągamy ziele i liście.
4. Jeszcze ciepłe (minimalnie przestudzone) należy potraktować blenderem - blendujemy dokładnie.
5. Dodajemy koncentrat, sól i cukier, dokładnie mieszając.
6. Gotujemy jeszcze przez 10 minut (powinno trochę odparować).
7. Przelewamy do słoiczków - te zakręcamy i odwracamy.




I gotowe :)