piątek, 7 października 2016

Smaki dzieciństwa: przepis na domowy budyń


Prosty przepis na domowy budyń - wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmodyfikować.




Lubicie budyń? Ja uwielbiam, chociaż robię go bardzo rzadko. Próbowałam już wielu przepisów, wielu sposobów i wielu składników. Wiecie co? Jak zwykle najlepsze to, co bywa  najmniej skomplikowane. Zapraszam na domowy budyń - podam Wam dwa sposoby przygotowania tego słodkiego deseru, który możecie dowolnie zmodyfikować, dodając np. rozpuszczonej czekolady czy kakao, polewając malinowym syropem lub dorzucając kleksa z domowej konfitury.

Składniki
na dwie duże porcje lub trzy mniejsze



  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka cukru waniliowego (jeśli planujecie np. budyń czekoladowy, pomijacie ten składnik)
  • 0.5 litra mleka (możecie wykorzystać kokosowe - mmm)


Sposób 1.

1. Do rondelka wsypujemy mąkę, cukier i żółtka


2. Mieszamy te składniki, do uzyskania gładkiej masy


3. Rondelek stawiamy na najmniejszym palniki, na najmniejszym ogniu i chwilę gotujemy, mieszając
4. Do lekko podgrzanej masy dolewamy powoli mleko, ciągle mieszamy - nie chcemy grudek!
5. I mieszamy, mieszamy i nadal mieszamy, aż do zgęstnienia budyniu.
6. Przekładamy do salaterek, miseczek lub szklanek (wybierzcie te wytrzymałe), dekorujmy (lub nie) i podajemy na ciepło albo na zimno.


I gotowe!

Sposób 2.


Wykorzystujemy podane na górze składniki.

1. W rondelku mieszamy cukier, 400 ml mleka i żółtka.
2. W szklance rozrabiamy mąkę z mlekiem, które nam zostało (100 ml) - do rozpuszczenia.
3. Gotujemy masę w rondelku, do zagotowania, ale nie do wrzenia.
4. Do gotującej się masy powoli wlewamy zawiesinę z mąki i mleka
5. Reszta analogicznie do sposobu 1.


Smacznego :)