piątek, 28 października 2016

Włoskie ciasteczka z migdałami (Cantucci)



Przepyszne ciasteczka z cytrynową nutką i chrupiącymi migdałami.
Włoskie ciasteczka cantucci to doskonały dodatek do kawy.



Macie czasem ochotę na "coś do pochrupania"? Warto skusić się na włoskie ciasteczka cantucii (zwane również cantuccini) - twarde, chrupiące, z delikatnym cytrynowym posmakiem. Ciasteczka doskonale sprawdzają się jako słodki dodatek do kawy czy ze szklanką mleka - moczymy i delektujemy się smakiem Toskanii lub chrupiemy na sucho.


Składniki
na ok. 20 sztuk



  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 100 g migdałów
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli





Przygotowanie


1. 50 g migdałów siekamy na drobne kawałki lub rozdrabniamy przez chwilę w malakserze.

2. Do posiekanych migdałów dodajemy kolejno: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie pozostałe składniki: cukier, szczyptę soli, jaja, skórkę z cytryny oraz pozostałe 50 g migdałów (w całości). 



3. Całość zagniatamy do momentu połączenia składników - masa powinna być zwarta.

4. Z powstałego ciasta formujemy wałek (lub dwa) o średnicy mniej więcej 3 cm. Jeśli w trakcie turlania ciasto zacznie się kleić, można podsypać je odrobinę mąką.

5. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190-200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).


6. Ciasto wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na talarki - plastry grubości ok 1.5 cm. Na tym etapie możecie zakończyć obróbkę, jednak warto skusić się na kontynuację.

7. Pokrojone talarki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut z jednej strony, potem je odwracamy i pieczemy przez 10 minut z drugiej strony.

8. Gotowe studzimy przez chwilę na kratce.


I gotowe!



Wpis powstał we współpracy z serwisem KobiecePorady.pl, na którym znajdziecie więcej słodkich (i nie tylko) inspiracji.
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet