Słodkości dla przyjemności. Przepis na obłędne trufle.
Wyobraźcie sobie chrupnięcie czekolady, pod którą skrywa się delikatne, aksamitne wnętrze. Takie właśnie są te trufle.
Przyznam, że nieco przekombinowałam z tymi migdałami. Następnym razem zrobię słodkości bez tego dodatku, co proponuję Wam już teraz. Zróbcie kulki, obtoczcie je w czekoladzie, posypcie wiórkami i będzie miodzio :) Masa jest przepyszna, nie potrzebuje dodatków.
Składniki
200 g czekolady mlecznej
25 g czekolady deserowej
25 ml śmietanki 30%
20 g miodu
30 g miękkiego masła
Mała paczka wiórków kokosowych
+ 200 g czekolady białej, mlecznej lub deserowej na polewę
+ Migdały
Przygotowanie
1. Śmietankę zagotować z miodem i wiórkami kokosowymi, potem dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
2. Zdjąć z palnika i miksując, dodawać miękkie masło.
3. Wstawić na noc do lodówki.
4. Z masy odrywać niewielkie kawałki, z których uformujemy kuleczki. Rozkładać je na papierze do pieczenia, spłaszczając.
5. W przygotowane trufelki powbijać przepołowione migdały - zrobić jeżyka i wstawić do lodówki.
6. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, ostudzić - ma być chłodna, ale nadal płynna.
7. Zamoczyć każdego jeżyka w czekoladzie, położyć na papierze i wstawić do lodówki (do czasu zastygnięcia czekolady).
I gotowe :)
Inspiracja z Cukierni Lidla (Pawła Małeckiego)