piątek, 9 grudnia 2016

Przepis na czekoladowe trufle (najeżone lub nie)


Słodkości dla przyjemności. Przepis  na obłędne trufle.




Wyobraźcie sobie chrupnięcie czekolady, pod którą skrywa się delikatne, aksamitne wnętrze. Takie właśnie są te trufle. 

Przyznam, że nieco przekombinowałam z tymi migdałami. Następnym razem zrobię słodkości bez tego dodatku, co proponuję Wam już teraz. Zróbcie kulki, obtoczcie je w czekoladzie, posypcie wiórkami i będzie miodzio :) Masa jest przepyszna, nie potrzebuje dodatków.



Składniki

200 g czekolady mlecznej
25 g czekolady deserowej
25 ml śmietanki 30%
20 g miodu
30 g miękkiego masła
Mała paczka wiórków kokosowych
+ 200 g czekolady białej, mlecznej lub deserowej na polewę
+ Migdały 

Przygotowanie

1. Śmietankę zagotować z miodem i wiórkami kokosowymi, potem dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
2. Zdjąć z palnika i miksując, dodawać miękkie masło.
3. Wstawić na noc do lodówki.
4. Z masy odrywać niewielkie kawałki, z których uformujemy kuleczki. Rozkładać je na papierze do pieczenia, spłaszczając.
5. W przygotowane trufelki powbijać przepołowione migdały - zrobić jeżyka i wstawić do lodówki.
6. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, ostudzić - ma być chłodna, ale nadal płynna.
7. Zamoczyć każdego jeżyka w czekoladzie, położyć na papierze i wstawić do lodówki (do czasu zastygnięcia czekolady).

I gotowe :)




Inspiracja z Cukierni Lidla  (Pawła Małeckiego)