środa, 14 grudnia 2016

Przepis na gorącą czekoladę do picia


 Gorąca czekolada do picia to propozycja na szybkie, przesłodkie co nieco.



Zimno, ciemno, mokro i do koca daleko? Czas się rozgrzać! Dziś podrzucam Wam przepis podstawowy na gorącą czekoladę. Możecie go dowolnie modyfikować, np. doprawiając napój odrobiną chilli, lub dekorować. Kubek wypełniony po brzegi gorącą słodyczą przykrytą białym puszkiem, który oprószymy ciemnym kakao... to brzmi kusząco. 

Składniki



  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej - pełna dowolność)
  • ew. bita śmietana, drobno posiekane orzechy, kakao do dekoracji.

Z tej ilości składników wyczarujecie dwie porządne porcje.



Przygotowanie


1. Zagotować śmietankę z mlekiem, mieszając.
2. Następnie wrzucić (niekoniecznie z rozmachem) czekoladę podzielą na kostki/kawałki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
3. Pijemy na gorąco :)

I gotowe!