Smaczny biszkopt otulony słodką polewą czekoladą, obtoczony wiórkami kokosowymi. To lubię!
Kokosowe kostki robię dwa razy w roku - na Wielkanoc i z okazji Bożego Narodzenia. Przygotowanie kokosanek nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba też zbytnio przy nich główkować. Małe co nieco niewielkim kosztem :)
Składniki
Na ciasto (blacha ok. 25 x 40 cm):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 4 porządne łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny
- 4 porządne łyżki kakao
- 40 dag wiórków kokosowych (do obtoczenia)
Przygotowanie cista
1. Margarynę rozpuszczamy z cukrem, następnie studzimy.
2. Dodajemy resztę składników i miksujemy (do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy).
3. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu).
4. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy i kroimy w kosteczki.
Przygotowanie polewy
1. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem.
2. Do rozpuszczonej masy dodajemy resztę składników.
3. Mieszamy do uzyskania masy bez grudek.
4. Ściągamy z palnika i studzimy (odrobinę, masa powinna być ciepła).
5. Na talerz wysypujemy kokos (na początek połowę, potem dosypiecie pozostały, w razie potrzeby).
6. Kostki maczamy w polewie (pojedynczo), wrzucamy na kokos, obtaczamy i odkładamy do "nasiąknięcia"
I gotowe!