poniedziałek, 13 lutego 2017

Karnawałowe przepisy: faworki i pączki (lany chrust)

Odrobina słodkiego szaleństwa!
Przepisy na faworki (chruściki wg przepisu babci) i na pączki w nieco innym wydaniu (lany chrust). 



Dziś mam dla Was dwa przepisy w karnawałowym klimacie. Pierwszy to chrust wg przepisu Babci - cienkie, chrupiące faworki. Drugi inspirowany jest przepisem z biedronkowej gazetki - to tzw. lany chrust, który smakuje jak pączki - szybka akcja i gotowe. Patelnia w dłoń i do dzieła.

Chrust (babcine faworki)


Składniki:
2 szklanki mąki
6 żółtek
3 czubate łyżki śmietany 12%
Proszek do pieczenia - na czubku łyżki
1 paczka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu

Do smażenia: 
Olej
1 łyżka spirytusu

Do posypania:
Cukier puder

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać na stolnicę (blat)
2. Zrobić w środku dziurę, do dziury włożyć żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 1 łyżkę spirytusu.
3. Porządnie zagnieść ciasto, potem rozwałkować, pociąć w prostokąty, na środku zrobić dziurkę (rozciąć ciasto) i wywinąć.
4. Do rondelka wlać olej, dodać łyżkę spirytusu, przykryć pokrywką i rozgrzać.
5. Na rozgrzany olej wrzucamy ciasto, smażymy do zarumienienia.
6. Wyciągnięte chruściki odsączamy na ręczniku papierowym.
7. Posypujemy cukrem pudrem.

Ważna uwaga: Chrust będzie cienki, chrupiący, ale niełamliwy, jeśli po zagnieceniu ciasta będziesz ubijać je przez 10-15 minut  tłuczkiem (takim do mięsa).





Pączki inaczej, czyli lany chrust


Lany chrust to propozycja wymagająca mniej zaangażowania niż tradycyjne faworki. Już po kilku minutach można cieszyć się smakiem pączków. 


Składniki:

3 całe jajka
¾ szklanki mleka
1½ szklanki mąki (zwykłej, pszennej)
⅓ szklanki cukru pudru
2 łyżki spirytusu*

Do smażenia: 
Olej

Do posypania:
Cukier puder (dodatkowy, poza tym z listy składników)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
2. Gotową masę przelewamy do rękawa cukierniczego**
3. W rondelku rozgrzewamy olej, na gorący olej wyciskamy masę partiami.
4. Smażymy przez chwilę, do zarumienienia (ok. 30 sekund do minuty).
5. Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem.



* Wódka lub whisky też się nadaje.
** Można użyć woreczka strunowego do przechowywania żywności (przelewamy cisto, odcinamy jeden róg woreczka) lub zrobić rękaw samodzielnie z papieru do pieczenia. Instrukcje znajdziecie w sieci.

Pomysł: Po zafarbowaniu ciasta czerwonym barwnikiem można wykorzystać chrust na Halooween - wygląda trochę jak jelita ;)

Smacznego!