wtorek, 4 lipca 2017

Kulki mocy z amarantusem w wersji fit


Przepis na słodkie kuleczki, które przygotujesz w kilka minut!



Dziś mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Szybka, a przy tym bardzo słodka przekąska sprawdzi się, kiedy najdzie Was ochota na "coś słodkiego". Dużo tego zjeść nie można, więc nie szalejcie ze zwielokrotnianiem składników.

Czego będziecie potrzebować? Dobrego blendera, który podoła orzechom, i mniej więcej 10 minut. Do tego szczelny pojemnik do przechowywania i odrobinę silnej woli, by nie pożreć wszystkiego od razu (myślę, że to jednak niewykonalne, ale któż to wie...).

Zaczynamy?

Składniki


* 150 g orzechów włoskich
* 30 g gorzkiej czekolady
* 1 garść (konkretna)daktyli
* 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
* 1 łyżka kakao
* 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
* 3-4 łyżki mleczka kokosowego lub wody

Przygotowanie


1. Orzechy i czekoladę umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy na drobny proszek lub niekoniecznie, jeśli macie ochotę na odrobinę chrupkości.
2. Dodajemy daktyle, kakao i kurkumę; "mielimy" ponownie.
3. Dolewamy po 1 łyżeczce płynu, tak aby masa zmieniła się w kulkę  ma się skleić, ale nie przelewać przez palce.
4. Do masy wsypujemy amarantus i mieszamy ręcznie, aż do połączenia wszystkich składników.
5. Formujemy małe  kuleczki, które wstawiamy na godzinę do lodówki.



I gotowe :)


Uwagi

  • Jeśli użyjecie wody, kulki możecie przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. W przypadku wykorzystania mleka, postarajcie się spożyć je w ciągu maksymalnie 2-3 dni.
  • Można pominąć kurkumę, a w to miejsce dać, np. cynamon czy ekstrakt waniliowy.
  • Kulki można dodatkowo obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych albo w pokruszonych orzechach.
  • Jeśli masa się nie klei, rozpada: warto dodać więcej płynu.
  • Jeśli masa jest zbyt kleista: dodać więcej amarantusa.

Skusicie się? :)

Inspiracja przepisem z książki Dieta SIRT.