Boicie się szpinaku? Nie macie przekonania do koloru czy konsystencji? A może szpinak to Was po prostu mgliste wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to straszyło się nim dzieci? Zapraszam po przepis na naleśniki ze szpinkowo-czosnkowym farszem. Szpinak naprawdę może być pyszny!
Moje dziecko do tych naleśników nadal się nie przekonało - czosnek to nie jest to, co tygryski lubią najbardziej. Mimo wszystko dorosłym smakuje. Nawet tym, którzy "nie trawią" szpinaku.
Naleśniki można mocno odchudzić: używamy jogurtu, smażymy bez tłuszczu, wybieramy sery mniej tłuste lub mozzarellę light, suszone pomidory w wersji bez oleju - te suszone na słoneczku.
Naleśniki można mocno odchudzić: używamy jogurtu, smażymy bez tłuszczu, wybieramy sery mniej tłuste lub mozzarellę light, suszone pomidory w wersji bez oleju - te suszone na słoneczku.
Składniki na farsz
1 paczka mrożonego szpinaku
1 mały jogurt naturalny
garść suszonych pomidorów
1 pokrojona w kostkę cebula
4 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli lub ok. 50 g startego sera żółtego
sól, pieprz, papryka
Przygotowanie farszu
1. Na patelni cebulkę szklimy na kapce oleju
2. Wrzucamy rozmrożony szpinak, mieszamy z cebulą, chwilę podsmażamy
3. Wsypujemy suszone, pokrojone pomidory, starty czosnek, mieszamy
4. Dolewamy jogurt i doprawiamy
5. Na koniec wrzucamy mozzarellę lub ser żółty - masa będzie łatwiejsza w obsłudze :)
Naleśniki robimy według przepisu, którego używamy zawsze - każdy chyba jakiś w zanadrzu ma, jeśli jednak nie, tu mój:
Moje naleśniki (na ok. 8 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej (naleśniki są bardziej puszyste)
2 szklanki mleka
2 jajka
Szczypta soli
Wszystko razem miksujemy.
Smażymy. Ja używam teflonu, smażę bez tłuszczu na dobrze nagrzanej patelni.
Usmażone naleśniki nadziewamy farszem i zjadamy ze smakiem :)
Farsz można wykorzystać nie tylko do naleśników. Świetnie sprawdza się w" tarcie, pasztecikach, z ciastem francuskim (w formie babeczek), jako farsz do pierogów oraz jako dodatek do mięcha (w formie "sałatki")