Przygotowanie tej smakowitej, pachnącej kakao babeczki zajmuje mniej niż 10 minut. To porcja na jedno posiedzenie, w sam raz do popołudniowej kawy.
Jesteś na diecie, ale chcesz sprawić komuś radochę bez żmudnego ucierania ciasta w nieskończoność? Może to za Tobą "chodzi" coś słodkiego, ale nie masz weny ani czasu na kulinarne szaleństwa? Odpowiedzią na ten problem może być domowa babeczka z kubeczka.
Do przygotowania tej babeczki potrzebujesz jedynie podstawowych składników - żadnego wydziwiania. Dodatkowo przyda się niewielkie naczynie: filiżanka czy kokilka oraz mikrofalówka lub piekarnik.
Składniki na dwie babeczki
1 duże jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
1 łyżka kakao
2-3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia w gładką masę (bez grudek)
2. Przelewamy do naszych filiżanek
3. Pieczemy w mikrofalówce na najwyższej mocy do czasu wyrośnięcia, potem na najniższej jeszcze minutkę
Nie masz mikrofalówki? To nie problem, bo możesz przygotować babeczkę w piekarniku!
Pieczemy wtedy w odpowiednim naczyniu w 180 stopniach (góra-dół) bez termoobiegu, do suchego patyczka.
4. Na koniec dekorujemy tym, na co mamy ochotę (cudownie smakuje z domowym dżemem) i jemy - na zimno lub na ciepło.
I gotowe!