Każdy lubi drożdżówki! Jednak najlepiej smakują te, które przygotuje się we własnej kuchni - wiemy, co jemy! Drożdżówki można dowolnie nadziewać (wedle uznania) lub jeść bez dodatków; są obłędne same w sobie.
Składniki
Na około 15 bułeczek
4 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
1 paczka suchych drożdży
3 kopiaste łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
1 paczka cukru waniliowego (można pominąć)
1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Opcjonalnie nadzienie: gorzka czekolada, marmolada, powidła, nutella itd.
Przygotowanie
1. Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem
2. Dodać mąkę i zagnieść
3. Dodać wystudzoną margarynę oraz żółtka i zagnieść
4. Odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia
5. Uformować kulki (zawinąć w ciasto nadzienie)
6. Piec 25-30 minut na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni (mają być brązowe i wyrośnięte)
7. Studzić na kratce (chociaż cieplutkie są przepyszne), posypać cukrem pudrem (można pominąć)
Wpis podrzucam w ramach wyzwania z życieinspiruje.pl "Blogowanie z uczuciem". Temat trzeci, czyli "Miłość podana na tacy". I już podaję uzasadnienie. Chciałabym, żeby na starość mąż mi powiedział tak: "A pamiętasz te drożdżowe bułeczki, które tak bardzo lubiłem?" Samej słodyczy Wam życzę ;)