Dzisiaj mam dla Was propozycję: zróbcie kruche ciasteczka. Niekoniecznie z porzeczką, bo z marmoladą smakują równie dobrze. Szybko, łatwo i pysznie.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy/cytrynowy (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 100 g cukru
- porzeczki/jagody/marmolada/nic
Przygotowanie
1. Miękkie masło zmiksować na puszysto
2. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puchną masę
3. Do masy dodać: przesiane mąki, potem żółtka
4. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego / wykorzystać maszynkę do ciasteczek / pokulać w łapkach i spłaszczyć albo rozwałkować i wyciąć z masy kształty
5. Dodać marmoladę / owoc
6. Piec przez 12 - 15 minut (na złoto) w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu)
7. Suszyć na kratce
I gotowe!