Lubicie babeczki? Ja uwielbiam, ale wiadomo - trzeba sobie takie przyjemności dawkować. Jeśli jedna nie musicie tego robić - a mam nadzieję, że nie - to zapraszam na muffiny z owocowym wkładem.
Babeczki piekłam w nocy, zatem wybaczcie, że zdjęcia są takie, jakie są :) Mimo wszystko polecam, bo to przepyszny, bardzo prosty i szybki wypiek. Jeśli potrzebujecie "coś słodkiego" na rano, a bywają takie sytuacje, to wystarczy 20 minut, by wyczarować takie smakołyki. I, co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga użycia miksera, więc Wasi domownicy mogą spać spokojnie.
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 250 g mąki pszennej (lub innej, np. orkiszowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- warto dodać paczkę cukru cytrynowego lub waniliowego
- dodatki wedle uznania - warto korzystać z owoców sezonowych i w tym miejscu polecam porzeczkę, która przełamuje słodycz, nadając babeczce charakteru.
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i energicznie mieszamy - do uzyskania jednolitej masy.
2. Masę przekładamy do papierowych foremek (lub silikonowych).
3. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu)
4. Suszymy na kratce.
I gotowe!